Hoe je het beste kan beleggen

Beleggen. Het klinkt heel moeilijk en veel bedrijven en particulieren lijken het ook graag lijken alsof het iets heel lastigs is, maar in feiten is het dat helemaal niet. Alles wat je nodig hebt is wat geld en de basiskennis van hoe de beurs werkt. Dat je aandelen kunt kopen en dat je deze kunt verkopen, en dat de prijzen stijgen en dalen als gevolg van veranderingen op de markt in de vraag en het aanbod. Zodra je deze kennis hebt ben je eigenlijk al klaar om te beginnen aan je carrière als belegger, maar hoe kan je het beste beginnen?

Er zijn een heleboel mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld zelf daadwerkelijk naar de beurs gaan, bijvoorbeeld in Rotterdam en Amsterdam, en hier met je spaargeld een paar aandelen kopen om vervolgens te wachten tot een geschikt moment om ze weer van de hand te doen. Ook kan je ervoor kiezen om je zaken online te doen, om bijvoorbeeld zelf online te verhandelen of om andere partijen zoals online brokers of de plus500 dit voor jou te laten doen. Wat het beste werkt hangt af van jouw kapitaal, jouw kennis en de hoeveelheid tijd die je er in wilt steken.

Zo kost het je als vanzelfsprekend meer tijd als je het werk helemaal zelf gaat doen, je moet zelf naar de aandelen op zoek, je moet ze zelf aanbieden of op zoek naar een koper en moet bovendien zelf de koersen regelmatig in de gaten houden. Hier tegenover staat dat je geen geld hoeft af te dragen. Er zijn echter ook andere mogelijkheden, waardoor je er minder tijd aan kwijt bent. Online brokers kunnen voor jou op zoek naar kopers en ook andere taken overnemen, maar zij vragen dan wel een commissie. Voor de plus500 geldt eigenlijk hetzelfde. Hiermee kan je gemakkelijk verhandelen, maar in ruil daarvoor lever je wel wat van je winst in.