Aanbestedingsfouten

Ondernemingen met een kleine omvang kunnen sinds een aantal jaar makkelijker meedingen met overheidsaanbestedingen. Om de mee te doen moet je je inschrijven via een formulier waarop je handtekening staat. De enige voorwaarde is dat dit formulier en de handtekening origineel zijn. Een kopie van dit formulier is verboden.

De Haagse rechtbank heeft een zaak moeten behandelen waarbij een bv zichzelf heeft ingeschreven voor een contract voor schoonmaakwerkzaamheden. Het formulier werd ingevuld in de aanbestedingsprocedure, maar dit werd niet correct ingevuld. Het formulier werd namelijk gekopieerd om vervolgens nog een keer in te vullen. Dit kopie werd verstuurd naar de organisatie zonder het origineel. De aanvraag werd hierdoor afgewezen. De bv voldeed niet aan de gestelde eisen. Het enige wat zij hoefden te doen, was het originele formulier aan te leveren. De bv vond dit niet terecht en spande een kort geding aan tegen de organisatie. De voorwaarden waren volgens de bv niet duidelijk aanwezig en werden nergens gevonden.

En dit klopt. Er stond niets in het formulier over het inleveren van de papieren met een handtekening als kopie, maar wel over het inleveren van de papieren met een handtekening als scan. Dit is niet toegestaan. De rechter heeft hierdoor het gelijk gegeven aan de bv. Volgens de rechter zit er een degelijk verschil tussen een gekopieerde en gescande handtekening. Echter hielp deze uitspraak niet bij het kort geding. De bv werd alsnog niet gekozen voor de opdracht. Of het document nu met een gescande of met een gekopieerde handtekening wordt ingevuld, ze zijn beiden niet origineel.

De organisatie heeft toch na dit kort geding toch gekozen om de inschrijving van de bv te beoordelen. Ook na deze beoordeling werd de bv niet gekozen, omdat andere eisen ook niet voldeden. Wil jij meedingen met een aanbesteding? Zorg dus dat jij wel aan de eisen kunt voldoen. Qflow.nl is gespecialiseerd in het ondersteunen in dit soort opdrachten.